Arginina - działanie i badania kliniczne

Arginina - działanie i badania kliniczne

Suplementy z l-argininą od pewnego czasu robią furorę. Sięgają po nie miliony ludzi na całym świecie.

Naukowa nazwa – kwas 2-amino 5-guanidynowalerianowy nie mówi nam wiele. Naukowcy odkryli, że l-argininę wytwarza nasz organizm. Jest cegiełką budującą białka.  Z upływem lat organizm wytwarza coraz mniej argininy. Jak dowiodły badania, najlepszym sposobem uzupełnienia jej niedoboru  jest przyjmowanie odpowiednich suplementów. Wprawdzie występuje ona także w czerwonym mięsie, nasionach sezamu, słonecznika, pestkach dyni i orzechach, ale z uwagi na wysokokaloryczność tych pokarmów, nie mogą ich spożywać osoby stosujące dietę niskocholesterolową lub odchudzającą.

Sprawdź, jakie korzyści daje naszemu organizmowi l-arginina.

To dzięki l-argininie nasz organizm produkuje  tlenek azotu zwany „cząstką życia”. Rozkurcza on mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, bierze udział w krzepnięciu krwi i metabolizmie żelaza oraz pomaga  komórkom-makrofagom w walce z bakteriami. To dzięki poszerzeniu naczyń krwionośnych, serce ma mniejsze zapotrzebowanie na tlen. Gdy w organizmie brakuje l – argininy, zamiast tlenku azotu, powstają związki z grupy wolnych rodników, które uszkadzają naczynia krwionośne i sprzyjają osadzaniu się tam cholesterolu.

Stosowanie l – argininy minimalizuje ryzyko powstawania skrzepów w naczyniach krwionośnych, które są przyczyną zawałów serca i udarów mózgu, bowiem mniejsza lepkość krwi.

L-arginina jest szczególnie skuteczna w leczeniu miażdżycy naczyń nóg. Potwierdzają to badania przeprowadzone niedawno w  Poznaniu. Wykazały one, że u osób cierpiących na tą dolegliwość, codzienne przyjmowanie l-argininy może wydłużyć dystans bezbolesnego spaceru z 200 do 1500 metrów.

L-arginina odtruwa nasz układ pokarmowy z amoniaku i innych toksyn, chroniąc wątrobę i nerki. Jest też stosowana w leczeniu nowotworów, gdyż opóźnia wzrost guzów i wzmacnia układ odpornościowy.

Badania amerykańskich uczonych prowadzone na szczurach ujawniły odchudzające właściwości l-argininy. Zwierzęta, po 12 tygodniach suplementacji l-argininą straciły ponad 60% tkanki tłuszczowej, która została zużyta na zwiększenie ich masy mięśniowej. Odkrycie jest obiecujące dla każdego, kto chce zamienić swoje fałdy tłuszczu na wyrzeźbione mięśnie.

W opinii Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie l-arginina wpływa na zwiększenie wydolności psychofizycznej. Z tego powodu coraz częściej sięgają po nią sportowcy, menedżerowie i studenci przygotowujący się do egzaminów. Odtruwa ona mózg i pobudza go do wzmożonej pracy. Daje ponadto poczucie siły, poprawiając dopływ krwi do mięśni. Odkryto, że najskuteczniej działa w przypadku potrzeby krótkotrwałego wysiłku o dużej intensywności. Właściwości te sprawiają, że arginina podnosi również sprawność seksualną. Dzięki poszerzaniu naczyń krwionośnych, działa podobnie, jak Viagra.

Pacjenci wybierają suplementy z argininą także ze względu na jej dobroczynny wpływ na układ oddechowy. Pomaga bowiem wydalać toksyny, dostające się tam wraz z wdychanym powietrzem.

Arginina dba także o zdrowy i młody wygląd naszej skóry. Przyspiesza gojenie się ran oraz spowalnia marszczenie się skóry typowe dla starzenia się.

Podsumowując, nie sposób jest wymienić jednocześnie wszystkich dobroczynnych właściwości l-argininy dla naszego organizmu. Jako związek obecny naturalnie w naszym organizmie i pożywieniu, jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia człowieka. Potwierdził to w swoich badaniach noblista, dr Louis Ignarro. Fenomen l-argininy jest więc w pełni uzasadniony.

reklama

Uroda

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl